Moet jij een nieuwe wasmachine of wasdroger kopen omdat je oude stuk is? Dan breng je het oude exemplaar meestal naar de vuilstort of je laat een oud ijzerboer je oude wasmachine of droger ophalen. Jij bent natuurlijk dolblij met je nieuwe wasmachine, maar wat gebeurt er met je oude wasmachine? Wat gebeurt er eigenlijk met oud ijzer?

Handel in oud ijzer

Veel mensen hebben geen idee welke handel er plaatsvindt in oud ijzer, ook wel schroot genoemd. Er wordt in Nederland veel oud ijzer verhandeld, van Groningen tot Zeeland. Er zijn particuliere oudijzerboeren die door het land trekken om oud ijzer op te halen en ook bij de gemeentelijke vuilstort is men blij met jouw oud ijzer. Dit heeft alles te maken met de waarde van het metaal. Al lange tijd zijn verschillende metaalsoorten veel geld waard. De waarde van metalen zijn afhankelijk van de waarde op de totale wereldmarkt. Hierbij wordt vaak een verschil gemaakt tussen ferrometalen en non-ferrometalen. Ferrometalen zijn onderdelen die gemaakt zijn van ijzer. Non-ferrometalen zijn andere soorten metalen dan ijzer, zoals koper, aluminium, rvs, messing, lood en tin. Non-ferrometalen zijn vaak wat meer waard, maar de ferrometalenhandel is vele malen groter en kan ook veel geld opleveren als een oud ijzerboer veel ijzer aanlevert. De handel in oud ijzer is dus erg groot en draagt zeker bij tot meer duurzaamheid, omdat oude metalen worden hergebruikt.

Scheiding van materialen

Of je na het kopen van een nieuwe wasdroger je oude wasdroger naar de gemeentelijke vuilstort brengt of laat ophalen door de handelaar in ijzer; scheiding van ijzer is een belangrijke taak. Een wasdroger bestaat uit verschillende metaalsoorten en ook uit andere materialen. Alle materialen worden van elkaar gescheiden. Er wordt in eerste instantie een scheiding gemaakt tussen ferrometalen en non-ferrometalen en dan kan er nog gescheiden worden per specifieke metaalsoort. Hoe beter een handelaar zijn metalen scheidt, des te hoger is de opbrengst. Ook gemeentelijke afvalbedrijven doen er alles aan om ijzer goed te scheiden. Vaak heeft men grote containers vol met oud ijzer die door een scheidingsinstallatie worden gehaald. Hier worden alle apparaten uit elkaar gehaald en met een grote elektromagneet worden de laatste delen met ferrometalen uit de schroot gevist. Wat uiteindelijk overblijft zal naar de verbrandingsoven gaan en het metaal wordt verkocht.

Gebruikers van oud ijzer

Wie koopt nu oud ijzer? Dat zijn onder andere hoogovens, zoals in Nederland Tata Steel en Nedstaal. Oud metaal wordt vaak als toeslag gebruikt in het hoogovenproces. Daarnaast wordt een hoog percentage ijzerschroot gebruikt voor het smelten en maken van nieuw metaal. Dit is namelijk veel goedkoper, minder bewerkelijker en milieuvriendelijker dan nieuw metaal maken. Oud ijzer is dus echt nodig om hergebruikt te worden.